SAR | Nyheter

Hva er egentlig farlig avfall?

Skrevet av Gro Lende | 03.mai.2023 06:56:09

Det kan være så mangt, denne gang en sjelden variant av «ekte spritholdige slanger»

Nylig mottok vi en forsendelse med slanger preservert i alkohol. Oljeholdige slanger er vi godt vant med, men det er ikke hver dag vi mottar animalske slanger på sprit. Våre operatører fikk derfor oppleve mottak av farlig avfall som var litt utenom det vanlige. Slangene har tilbrakt mange år på museum før de havnet på mottaksanlegget vårt i SAR Tananger. 

De har vært døde i mange år, så «back to nature» var ingen løsning her. Behandlingsløsningen for de spritholdige slangene baseres på stoffnummeret de går inn under og i dette tilfellet var det energigjenvinning gjennom forbrenning som var den aktuelle behandlingen

Denne historien forteller oss at det er mye vi ikke alltid tenker på som farlig avfall, men som faktisk krever å behandles som nettopp det.

I denne artikkelen får du mer nyttig informasjon om hva farlig avfall er og viktigheten av riktig sortering og behandling:

 

Dette er farlig avfall:

Farlig avfall, tidligere kalt spesialavfall, betegner alt avfall som ikke kan behandles sammen med ordinært avfall. Grunnen til det er at de har egenskaper som kan føre til alvorlig forurensning eller skader på mennesker eller dyr.

 

Stort fokus og strenge krav

Til tross for at farlig avfall alltid har eksistert så er det ikke mer enn noen tiår siden at det virkelig ble satt ordentlig søkelys på. Det var eksempelvis så sent som i 1997 at Forskriften om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter trådde i kraft.

Det er lett å tenke at farlig avfall må være giftige ting som at avfall er etsende, giftige og brannfarlige stoffer som syrer, baser, kjemikalier og den slags, men farlig avfallskategorien omfatter så mye mer enn det. I dette tilfellet med de «animalske» oljeslangene så var det en riktig beslutning å levere disse inn til oss som farlig avfall på grunn av den miljøskadelige væsken de lå i.

 

Eksempler på farlig avfall som kan virke ufarlig

Noen typer avfall kan virke relativt ufarlige; men kan ha egenskaper som kan være skadelig for mennesker, dyr og miljø dersom det ikke håndteres på riktig måte.

  • Isolasjon – Noen typer isolasjon er farlig avfall på grunn av innholdet av farlige stoffer eller på grunn av at det er sterkt støvende. Fint støv kan bl.a. forårsake skader på luftveiene. Det er derfor også bestemte krav til emballering av isolasjon.
  • Gassrør - Rør som har blitt brukt til gassproduksjon kan se tomme og rene ut, men kan likevel avgi radioaktiv stråling som kommer av at det tidligere har blitt ført gass gjennom røret. Rørene er da farlig avfall og kan ikke lenger sendes inn som metall.
  • Smittefarlig avfall - Per definisjon er ikke smittefarlig avfall (inkl. Stikkende og skjærende) ikke farlig avfall, men skal håndteres som om det var farlig avfall. Avfallet har spesielle emballasjebestemmelser og krav til transport (farlig gods).
  • Nødbluss - Regnes som eksplosiver, og alle eksplosiver skal returneres til produsent/importør/distributør. Dersom nødbluss blandes med annet avfall kan forårsake alvorlige hendelser som for eksempel brann og skade på mennesker hos avfallsmottak.
  • Gassbeholdere – Alle gassbeholdere er farlig avfall på grunn av at de er trykksatt. Dette gjelder både store og små beholdere, og selv om innholdet er en helt ufarlig gass. Gassbeholdere skal aldri blandes med annet avfall. Brannslukningsapparat kan i tillegg inneholde farlige stoffer. Spraybokser er en mindre type gassbeholdere, som likevel er trykksatt og derfor regnes som farlig avfall, uavhengig om det har vært brannfarlig spraylim eller kremfløte på boksen.
  • Tom emballasje med rester – Emballasjen skal være helt tom, uten film og rengjort dersom den har innehold farlig avfall for at den skal kunne gå som ordinært avfall.
  • Vaskevann - Både vaskemiddel og utstyr som blir vasket kan inneholde farlige stoffer som for eksempel tungmetaller, dessuten kan såpen ha etsende egenskaper.
  • Lysstoffrør - Mange lysstoffrør inneholder kvikksølvgass og er derfor farlig avfall. Man må være forsiktig når man håndterer disse slik at rørene ikke knuser og at de som håndterer rørene ikke da blir eksponert.
  • Trevirke – Kan være behandlet med farlige stoffer, for eksempel gammel maling eller ulik type impregnering som inneholder tungmetaller.

 

Hva kan skje dersom farlig avfall ender opp i restavfallet?

Det er strenge regler for håndtering av farlig avfall, blant annet krav til emballering, klassifisering, deklarering, merking og transport for å beskytte mennesker, dyr og miljøet. Avfallet må også kunne spores og tillatelser sikrer at avfallsbehandling utføres på en sikker måte og at utslipp til miljøet holdes innenfor lovlige grenser.

Hvis farlig avfall blandes med restavfall, er det vanskelig å kontrollere hva som skjer. Farlig avfall ender opp hos et mottak som kanskje ikke har nødvendige tillatelser, barrierer og systemer for å håndtere og behandle farlig avfall. Hvis avfallet blandes med restavfall, vil det behandles feil. Farlig avfall og restavfall skal behandles på forskjellige måter.

 

Blanding av farlig avfall og restavfall kan føre til:

Utslipp til miljø - Når farlig avfall blir kvernet og forbrent sammen med restavfallet, kan det føre til utslipp av farlige gasser til miljøet. Dette kan utgjøre en risiko for helsen til mennesker og dyr som befinner seg i nærheten.

Brann / Eksplosjon - I tillegg kan det oppstå brann eller eksplosjon som følge av friksjon og oppvarming når farlig avfall blir blandet med restavfall. Dette kan være spesielt farlig hvis det inneholder brannfarlige kjemikalier eller litiumbatterier.

Skade på mennesker – Når farlig avfall blir feilaktig kastet sammen med restavfallet, kan det også føre til alvorlige helseskader og sykdom blant arbeidere på avfallsmottaket, da de ikke er klar over innholdet av farlige stoffer.

 

Tenk bærekraft og miljøvern

Sørg for at du og din bedrift har full kontroll på avfallet og med det sikre at avfallet håndteres og behandles på en sikker, miljøvennlig og kostnadseffektiv måte. Det er bra for din bedrift og bra for miljøet! Ta kontakt med SAR dersom du ønsker mer informasjon om oss og hva vi kan tilby av rådgivning og miljøtjenester.

Ta kontakt med oss for mer informasjon om miljørådgivning.