Endelig er Miljødirektoratets veileder på plass. Fra og med 1. januar 2023, ble nye krav om utsortering av husholdningsliknende avfall, som mat- og plastavfall, innført gjennom Avfallsforskriften kapittel 10a. Dette har bidratt til at flere bedrifter nå har lagt om til nye løsninger for kildesortering av avfall.

 Avfallssortering_WEB2

 

Riktige sorteringsløsninger sikrer riktig sortering

I veilederen stilles det ingen krav til hvordan oppsamlingsløsningene skal være. Ansvaret for å få til kildesorteringen på en god måte ligger hos deg som bedriftsleder. Gode muligheter for oppsamling må planlegges, og løsningene for kildesortering må merkes og kommuniseres tydelig til de aktuelle brukerne i bedriften din. SAR støtter våre kunder gjennom dette med kartlegging av behov, bestilling av nødvendig utstyr og opplæring. Vi organiserer henting av avfallet og sørger for at det avfallet som er kildesortert og materialgjenvinnbart, også går videre til materialgjenvinning. Mengdene av hver avfallsfraksjon som blir levert til oss, vil så kunne dokumenteres gjennom avfallsrapporter.

Se Miljødirektoratets veileder «Utsortering og materialgjenvinning av avfall»

 

SAR kan hjelpe din bedrift med å forbedre miljøregnskapet

Ta gjerne en ekstra titt på vårt tidligere innlegg om de nye kravene til utsortering av matavfall, park- og hageavfall, materialgjenvinnbart plastavfall og landbruksplast her. I forbindelse med innføring av de nye kravene, dukket det opp en del spørsmål og problemstillinger; dette har nå Miljødirektoratet forsøkt å svare på gjennom veilederen.

 

Nye krav er til høring – sørg for å være klar når de inntreffer

Det kan også være fornuftig å planlegge litt framover; Miljødirektoratet har inne et forslag på høring om krav til utsortering av papp, papir, glass, metall og tekstilavfall, i tillegg til de allerede eksisterende kravene i avfallsforskriften kapittel 10a. Dette er en utvikling det er spennende å følge med på! Når vi sorterer avfallet der det oppstår, kan vi redusere belastningen avfallet har på miljøet, og vi bidrar samtidig til bedre muligheter for å oppnå en sirkulær avfallskjede.

 

Innhold i Miljødirektoratets Avfallsveileder

Den nye veilederen beskriver de ulike avfallstypene som skal kildesorteres etter kravene i Avfallsforskriften § 10a.

I tillegg blir flere problemstillinger tatt opp, blant annet:

  • Kvalitetskrav:

Andelen av avfall som skal sorteres ut er ikke fastsatt for virksomheter. Det stilles derimot krav til at andelen plast-, mat-, hage- og parkavfall som er levert til materialgjenvinning blir dokumentert og er tilgjengelig ved kontroll i minimum 5 år.

  • Krav til rengjøring av plastemballasje:

Det er ingen krav til kvalitet eller renhet på plastavfallet utover at det som sorteres ut må være materialgjenvinnbart. Hva som er nødvendig renhet for materialgjenvinning, bør avklares med avfallsmottak.

  • Emballert matavfall må også kildesorteres:

Matavfall skal sorteres fra emballasjen på en måte som gjør at både matavfallet og emballasjen kan materialgjenvinnes. Alternativ til kildesortering for emballerte matvarer som blir til avfall vil bli vurdert av Miljødirektoratet. I mellomtiden vil ikke kravet håndheves så lenge matavfallet sorteres ut til materialgjenvinning.

  • Hvilke virksomheter kravene gjelder for:

Alle virksomheter som produserer husholdningsliknende avfall av typene plastavfall, matavfall, park- og hageavfall, uansett størrelse og organisasjonsform.

  • Avfallet skal materialgjenvinnes:

Det vil si at det må leveres til et anlegg som kan omdanne avfallet til for eksempel biogass eller nye plastprodukter.

 

Sekundærbilde Frank-1

 

Gro Lende

Written by Gro Lende

Hi there, I am Gro, and I am tender- and marketing coordinator at SAR Gruppen AS. Got any questions or thoughts on our recent news, our products or services? Get in touch!

Latest news

4 min read
Apprenticeship, trainee position, master's thesis - springboard to an exciting career!

At SAR, we are not just passive bystanders; we are active hunters of young talents through exciting learning programs,...

1 min read
SAR played a crucial role in promoting sustainability on National Science Day

November 10th was dedicated to celebrating science and research through lectures and presentations in chemistry,...

6 min read
Our Journey goes to SAR Treatment Risavika

With this "travel blog," we aim to showcase the activities of SAR at all the locations scattered along the coast, from...