Endelig er Miljødirektoratets veileder på plass. Fra og med 1. januar 2023, ble nye krav om utsortering av husholdningsliknende avfall, som mat- og plastavfall, innført gjennom Avfallsforskriften kapittel 10a. Dette har bidratt til at flere bedrifter nå har lagt om til nye løsninger for kildesortering av avfall.
I veilederen stilles det ingen krav til hvordan oppsamlingsløsningene skal være. Ansvaret for å få til kildesorteringen på en god måte ligger hos deg som bedriftsleder. Gode muligheter for oppsamling må planlegges, og løsningene for kildesortering må merkes og kommuniseres tydelig til de aktuelle brukerne i bedriften din. SAR støtter våre kunder gjennom dette med kartlegging av behov, bestilling av nødvendig utstyr og opplæring. Vi organiserer henting av avfallet og sørger for at det avfallet som er kildesortert og materialgjenvinnbart, også går videre til materialgjenvinning. Mengdene av hver avfallsfraksjon som blir levert til oss, vil så kunne dokumenteres gjennom avfallsrapporter.
Se Miljødirektoratets veileder «Utsortering og materialgjenvinning av avfall»
Ta gjerne en ekstra titt på vårt tidligere innlegg om de nye kravene til utsortering av matavfall, park- og hageavfall, materialgjenvinnbart plastavfall og landbruksplast her. I forbindelse med innføring av de nye kravene, dukket det opp en del spørsmål og problemstillinger; dette har nå Miljødirektoratet forsøkt å svare på gjennom veilederen.
Det kan også være fornuftig å planlegge litt framover; Miljødirektoratet har inne et forslag på høring om krav til utsortering av papp, papir, glass, metall og tekstilavfall, i tillegg til de allerede eksisterende kravene i avfallsforskriften kapittel 10a. Dette er en utvikling det er spennende å følge med på! Når vi sorterer avfallet der det oppstår, kan vi redusere belastningen avfallet har på miljøet, og vi bidrar samtidig til bedre muligheter for å oppnå en sirkulær avfallskjede.
Den nye veilederen beskriver de ulike avfallstypene som skal kildesorteres etter kravene i Avfallsforskriften § 10a.
I tillegg blir flere problemstillinger tatt opp, blant annet:
Andelen av avfall som skal sorteres ut er ikke fastsatt for virksomheter. Det stilles derimot krav til at andelen plast-, mat-, hage- og parkavfall som er levert til materialgjenvinning blir dokumentert og er tilgjengelig ved kontroll i minimum 5 år.
Det er ingen krav til kvalitet eller renhet på plastavfallet utover at det som sorteres ut må være materialgjenvinnbart. Hva som er nødvendig renhet for materialgjenvinning, bør avklares med avfallsmottak.
Matavfall skal sorteres fra emballasjen på en måte som gjør at både matavfallet og emballasjen kan materialgjenvinnes. Alternativ til kildesortering for emballerte matvarer som blir til avfall vil bli vurdert av Miljødirektoratet. I mellomtiden vil ikke kravet håndheves så lenge matavfallet sorteres ut til materialgjenvinning.
Alle virksomheter som produserer husholdningsliknende avfall av typene plastavfall, matavfall, park- og hageavfall, uansett størrelse og organisasjonsform.
Det vil si at det må leveres til et anlegg som kan omdanne avfallet til for eksempel biogass eller nye plastprodukter.