5 min read

CapOil - fra avfall til produkt

By Gro Lende on 14.mai.2024 15:30:00

Topics: News

Med dette blogginnlegget ønsker vi å gi våre kunder, samarbeidspartnere, følgere og andre interessenter en dypere innsikt i SARs engasjement for bærekraft og sirkularitet ved å vise til hvordan vi konkret omgjør avfall til nye verdifulle ressurser.

 

Hva er CapOil

CapOil ikke bare en type olje, det er en verdifull ressurs gjenvunnet fra borekaks, levert til oss av våre kunder i energibransjen. Kaks er avfall som består av berggrunn som er utboret fra borebrønner og der massen er forurenset av borevæsker som brukes i ulike boreoperasjoner.

CapOil 4

Fra venstre: Thorvald Staff (Kvalitetskontrollør og Tankansvarlig, Risavika), Jone Berulf Gjersdal (Skiftleder og Båtansvarlig, Risavika) og Kjell J. Røstad (Driftssjef, Risavika) viser frem en prøveflaske med CapOil. 

 

CapOil – navnet og forpliktelsen

Navnet har en relasjon til det engelske ordet «Capture» som kan refereres til det å «vinne eller oppnå kontroll over en ressurs». I SAR synes vi dette er veldig betegnende for vår visjon, behandlingsprosessene våre, og for nettopp dette produktet vi har utviklet.

 

 Capoil - blog

 

CapOil er en verdifull ressurs – for våre kunder og for SAR

I de tilfellene det er brukt olje i borevæsker så blir dette avfallet sendt til et av SAR sine behandlingsanlegg der avfallet går gjennom en behandlingsprosess. Kaksen går til det anlegget som er lokalisert nærmest der hvor den kommer inn, det være seg Risavika, Averøy, Sandnessjøen eller Hammerfest. Mengder, logistikk og kapasitet vil også være avgjørende faktorer for hvilket behandlingsanlegg som benyttes. Det meste av vannet som utkommer fra prosessene går til SARs vannbehandlingsanlegg på Mongstad for videre sluttbehandling.

Vårt løfte til våre kunder er at vi alltid skal behandle deres avfall som en ressurs. I SAR har vi investert betydelige ressurser i å finne gode behandlingsmetoder slik at oljen kan gjenbrukes. Med CapOil viser vi at selv de tøffeste utfordringene kan bli til muligheter når vi jobber sammen mot et felles mål. 

 

Fra «waste-oiI» til nytt produkt

Det har vært et langt og krevende arbeid å klare å fremstille et oljeprodukt med egenskaper som gjør at den er blitt et nytt produkt i tråd med definerte kravspesifikasjoner og gjeldende regelverk. Etter mye arbeid og iherdig innsats har vi nå i senere tid også utviklet nye metoder som øker kvaliteten på oljen og med det «åpnet dører for nye muligheter. Mange dyktige fagfolk hos oss har vært delaktige i kunnskapsdeling underveis i prosessen og det har vært et godt og tett samarbeid på tvers av de 4 behandlingsanleggene våre i SAR. Våre miljørådgivere har også bidratt med et betydelig arbeid knyttet til registreringer og godkjenninger som har ført til at det som tidligere var definert som «waste-oil» er blitt godkjent som et nytt produkt.

 

«Å etablere avfall til produkt har vært viktig for oss i SAR. Det gir ikke bare et resirkulert produkt vi kan være stolte av, men det øker også vår innsats for å utnytte verdien i alt avfall vi mottar. Ved å gjøre dette forbedrer vi kvaliteten på våre prosesser, øker vår forståelse av avfallets potensielle verdier, og ikke minst, sikrer vi trygg håndtering gjennom hele prosessen» -Tor Olav Schibevaag, CEO.

 

En intern faggruppe er etablert for å samhandle når det gjelder å planlegge kapasitet, kvalitetsutvikling og logistikk. Vi arbeider også med en uavhengig ekstern partner som kontrollerer kvaliteten på oljen i alle forsendelsene.

 

andrea

Lasteskipet Andrea brukes til å frakte CapOil.

 

Vi ser muligheter for enda bedre utnyttelse av CapOil

Det har alltid vært et sentralt mål for ledelsen i SAR at vi skal fortsette å utforske mulighetene for å kunne utnytte denne ressursen enda bedre. Det anses å være et stort potensial for å kunne hente ut enda mer CapOil også fra andre oljeprodukter i tiden fremover. Målet for fremtiden er å utvikle produktet eller lignende produkt slik at det også kan gjenbrukes til andre formål. I lys av dette er det både politiske føringer og andre faktorer som må ivaretas. Vi har allikevel håp om å finne løsninger som vil være attraktive både i forhold til bærekraft/gjenbruk og økonomiske besparelser.

Som tidligere nevnt har samarbeidet mellom de ulike avdelingene i SAR vært av stor betydning for fremdriften og for å skape innovative løsninger. Behandlingsanlegget vårt i Risavika har eksempelvis i den senere tid utviklet metoder som gir oss mulighet til å hente ut mer CapOil fra avfallet vi mottar sammenlignet med tidligere år. Så lenge SAR har behandlet boreavfall så har det vært et stort søkelys på å hente ut et renere «restprodukt» fra prosessen. Fokuset ble ikke mindre da vi kom i mål med å kunne definere det som produkt og ikke avfall. Med det nye produktet kreves svært god oppfølging og kvalitetssikring i forhold til kravspesifikasjonene som er satt. Flere tekniske tilpasninger er utført for å sikre at vi alltid er i tråd med spesifikasjonene.

 

«Vi er svært stolte av at vi har hatt en betydelig kompetanseheving som er en direkte følge av utviklingen av CapOil. Vi har gått fra å ha søkelys på stabil drift til også optimal drift! » -Kjell J. Røstad, driftsleder Risavika. 

 

Slik blir den forurensede oljen til et nytt produkt - Prosessen kort fortalt

Med ren strøm som energikilde omdanner vi avfallet i første fase ved bruk av termisk behandling til å hente ut de ulike veskene vi har i avfallet.  Dette gjør vi ved å endre aggregat tilstanden fra væske til gass, for deretter å kondensere de ulike væskene basert på deres ulike kondensasjonspunkt.

I prosessen videre splitter vi de ulike fraksjonene og ulike hydrokarbonsammensetningene i hver sine tanker slik at vi har kontroll på sammensetningen til CapOil.  I neste steg raffinerer vi oljen, og tester oljen underveis i den videre prosessering slik at vi tilfredsstiller den sammensatte kravspesifikasjonen som er satt til Capoil.

 

TCC-prosessen 1

Bildet viser de ulike komponentene fra behandlingsprosessen. Til høyre CapOil.

 

CapOil og fremtidsutsiktene

Som for de fleste bransjer så er det behov og føringer i markedet som vil påvirke løsningene og mengde CapOil vi vil kunne produsere. Markedet og behovene vil endre seg, men etterspørselen  etter sirkulære løsninger vil fortsette å vokse. Med tanke på at det fortsatt vil være behov for energi også i årene som kommer, så mener vi å ha utviklet et sirkulært produkt som det vil være et stort potensial for i mange år fremover. Målsettingen er å levere 15 000 tonn CapOil årlig.

Vi planlegger for at vår innsats ikke bare er rettet mot å oppfylle kravene i dag, men også for å legge grunnlaget for en bedre fremtid.

Last ned produktark for CapOil

 

Vil du lese og lære mer om SAR og våre miljøtjenester så finner du oss på LinkedIn og Facebook i tillegg til sargruppen.no. Ta gjerne kontakt for å finne ut hvordan vi sammen kan hjelpe deg og din bedrift til en grønnere fremtid.

 

Gro Lende

Written by Gro Lende

Hi there, I am Gro, and I am tender- and marketing coordinator at SAR Gruppen AS. Got any questions or thoughts on our recent news, our products or services? Get in touch!

Latest news

3 min read
Merry Christmas from all of us at SAR – together, we are stronger

This is the time for reflection, consideration and care.

From all of us in SAR, along the whole of Norway´s west coast,...

2 min read
USS Harry S. Truman in the Oslo Fjord: SAR handled waste from the giant ship

The 333-meter-long behemoth USS Harry S. Truman has been highly visible in the Oslo Fjord.

When USS Harry S. Truman...

2 min read
SAR at the Hazardous Waste Conference: Driving Innovation Together
The most important autumn meeting place for hazardous waste is back as always! SAR is participating with full...