Hennes rolle, og dedikasjon har gjort henne til en sentral og kjær kollega for mange. I dag er det historisk når noen kan skilte med en så lang fartstid i ett og samme selskap, og derfor er det veldig kjekt at vi har fått et intervju med henne for å få et eksklusivt innblikk i hemmeligheten og historien bak et så langt og lojalt arbeidsforhold i SAR.
Når og hvordan startet egentlig din reise i SAR?
Jeg begynte min jobb i SAR Deconterra allerede i 2003. SAR Deconterra var eid av SAR AS og det lokale entreprenørselskapet Risa AS. SAR Deconterra drev med jordrensing som ble utført flere steder i lande vårt i tillegg til Sverige. Forurensede jordmasser ble behandlet gjennom mobile behandlingsanlegg. Det var store og krevende administrative- og operasjonelle prosesser som ble igangsatt når utstyr skulle forflyttes og rigges for de ulike arbeidsprosjektene, med store geografiske avstander.
Behandlingsanleggene ble flyttet med bil, og det var mye forarbeid med å sette opp anleggene, men også når de skulle rigges ned. Jorden som ble renset inneholdt farlige stoffer som eksempelvis bly, og olje som er skadelige for natur og miljø. Jordmassene ble ført tilbake til naturen etter at renseprosessen var utført. Mine oppgaver var knyttet til det administrative og det var mye å sette seg inn i både med tanke på den internasjonale delen av aktiviteten, men også knyttet til regler og lovverk nasjonalt. Selskapet hadde sitt tilholdssted i Oljeveien 5. i Tananger, der SAR den dag i dag har sitt hovedkontor.
I 2007 ble SAR Deconterra fusjonert med SAR AS og ble med det avdeling SAR Averøy. I denne forbindelse takket jeg ja til nytt tilbud om å ta på meg rollen som lønnsansvarlig for selskapet. Den nye rollen ble senere utvidet til å inkludere en hel rekke andre HR-tjenester som arbeidskontrakter, personalsaker, oppfølging av sykemeldinger, lønnsforhandlinger, samarbeid med bedriftshelsetjenesten og gjennomføringen av interne sosiale arrangementer for de ansatte.
Arbeidet var veldig bredt og allsidig og på denne tiden var ikke teknologien kommet så langt som i dag. Arbeidet krevde derfor stor grad av nøyaktighet, god planlegging og «manuell» kontroll. Samtidig var det store endinger i bransjen sett under ett, og mange spennende og kreative prosjekter ble igangsatt i selskapet.
Det ble i disse årene en mer og mer tydelig og økende erkjennelse av klimaendringer og miljøproblemer, noe som ble retningsgivende for all endring. Det var allerede på denne tiden en stor stolthet blant de ansatte i selskapet vårt knyttet til det å arbeide med, og være en del av viktige aktiviteter og oppgaver innenfor et bredt spekter av miljøtjenester. I noen år hadde vi også kontrakt med flere store oljeselskap i Midtøsten. Det gav meg nye utfordrende oppgaver med ansvar for de ansatte mht. til kontrakter, internasjonal personalhåndbok, og egne forsikringer til dette personellet.
Den mest markante veksten og endringen er allikevel knyttet til året 2002. Da ble det inngått en landsdekkende, stor og omfattende avfallskontrakt. Kontrakten omfattet innsamling og håndtering av farlig avfall og næringsavfall ved alle offshorebasene, fra Stavanger i sør til Hammerfest i nord. Flere selskaper ble kjøpt opp i denne forbindelsen for at vi skulle være rustet til å drifte den nye kontrakten. Dette ble så absolutt det store startskuddet for den utbredelsen og tilstedeværelsen vi har i dag.
I takt med selskapets vekst og endringene det medførte, gikk jeg i 2022 inn i nok en ny rolle og det er den rollen jeg fortsatt har i dag. Mitt ansvarsområde er nå enda mer spisset mot lønn og oppfølging av personalforsikringer. I starten av min karriere i SAR var vi ca 90 ansatte. I dag har vi hele 350 ansatte på lønningslista, fordelt på 19 ulike nasjonaliteter og 7 ulike avdelinger langs kysten vår.
"Anne Lise er vår dyktige leder på lønn. Hun har god kontroll, og er virkelig HR-avdelingen sin historiebærer" - Guro Lunde, HR rådgiver i SAR
Hva gjør din HR-hverdag nærmest perfekt i SAR?
Gjennom hele min periode så har jeg vært heldig som har fått mulighet til å ha en så stor kontaktflate og kjent alle ansatte med navn! Det er jeg veldig stolt av og gleder meg over dette privilegiet hver eneste dag. Det er viktig for meg å knytte relasjoner og skape tillit basert på det ansvaret jeg har.
At vi har fått på plass et nyere og mer moderne lønns- og personalsystem har også hatt en svært positiv innvirkning på arbeidshverdagen min. I tillegg er vi nå flere medarbeidere enn tidligere i HR-avdelingen som til sammen har en bred og allsidig fagkompetanse i utførelsen av HR-oppgavene. Et slikt team og faglig nettverk gjør arbeidshverdagen lærerik, interessant, og trivelig. Det er ikke tvil om at gode faglige nettverk er med på å styrke mine kvaliteter.
Hvordan har teknologiske fremskritt og statlige krav påvirket din rolle og arbeid?
Det har vært nødvendig å sette seg grundig inn i regler og krav både knyttet til rapportering, rekruttering og ikke minst GDPR regler. I løpet av pandemien så tok vi i SAR, på lik linje med mange andre bedrifter, i bruk Teams som nytt kommunikasjons- og samhandlingsverktøy.
Aller helst liker jeg personlige møter med tett dialog og fysisk tilstedeværelse, men ser også det positive i det dette har ført med seg, knyttet til mulighet for hjemmekontorløsning og større arbeidsfleksibilitet. Jeg er virkelig stolt over at vi ved hjelp at denne teknologien og de ansattes omstillingsevne og innsatsvilje klarte å komme oss gjennom pandemien uten å måtte stenge ned noen av avdelingene våre. Med andre ord, innovasjon og omstillingsevne er bra!
Hva vil du si er de viktigste grunnene til at du har blitt en pionér i SAR?
Først og fremt handler det om trivsel og interesse for faget jeg representerer. I tillegg har utviklingsmulighetene jeg har fått knyttet til rollebytter vært en medvirkende årsak. Jeg syns jeg har fått vært med på veldig mye spennende gjennom disse årene. Med et mangfoldig fellesskap, interesse for faget, og en stadig voksende miljøbevissthet, er SAR stedet å være!
Selskapet er dessuten av en størrelse som har gjort det mulig å skaffe seg et «overordnet bilde» av driften og organisasjonen vår, og det gir kunnskaper, forståelse og inspirasjon i arbeidet mitt. I SAR er jeg heldig som har kolleger innenfor et bredt spekter av kjønn, alder, nasjonalitet, fag og profesjoner. Dette mangfoldet skaper et fargerikt og trivelig kollegialt fellesskap som tiltrekker nye talenter.
"Med et mangfoldig fellesskap, interesse for faget, og en stadig voksende miljøbevissthet, er SAR stedet å være!" - Anne Lise Naaden
Hva tror du vil være suksessfaktorer for SAR i årene som kommer?
Vi må fortsette å utvikle oss innenfor miljø og bærekraft og sørge for å være synlige på riktige steder, tilgjengelige og være gode til å skape verdier for våre kunder. Den «grønne bølgen» har virkelig fått erobre plass gjennom politiske handlinger, grønne teknologier, økt miljøbevissthet i samfunnet, og en økende interesse for bærekraftig utvikling. Denne bølgen er så vidt begynt, og den må vi absolutt følge også i fortsettelsen.
Det vil også være viktig å sørge for kontinuerlig innsats for å utvikle og ta godt vare på de ansatte. Det gjør vi ved å skape rom for kreativitet og tilrettelegge for utvikling på tvers av fag og alder. Muligheter og utviklingsprogrammer tror jeg vil være svært viktige faktorer for å lykkes med rekruttering og langvarige arbeidsforhold også i årene fremover.
Kort summert; bærekraft, utvikling, og et engasjert team vil være hovednøkkelen til suksess!