7 min read

Turen går til SAR Florø

By Gro Lende on 25.okt.2023 10:02:00

Vi ønsker å bruke denne artikkelserien til å presentere SARs avdelinger langs kysten, fra Hammerfest i nord til Stavanger i sør. Gjennom vår serie vil vi presentere hva som kjennetegner de ulike avdelingene, og hvordan det godt samarbeid hjelper kundene våre med å skape verdi av sitt avfall. Her kommer artikkel nr. 5 i denne serien.  

 

Kart med SAR Florø markert

 

Florø er en edelsten på Norges vestkyst, hvor det er nesten umulig å ankomme tilfeldig. Du vet når du skal til Florø. Ytterst på en fjordarm i Sogn og Fjordane finner du en yrende liten by med lange maritime tradisjoner. Oppdrett, fiske, verft og geografi skaper en dyp historie til havet og en sterk båtkultur. Dette har i tur skapt et vibrant kulturliv, som i sommermånedene kan være uten sidestykke.

I tillegg til mottak av slop og kaks fra offshorenæringen, er SAR avdelingen i Florø også dypt integrert i driften av byen. De står for det meste av avfallshåndtering for både næring og private. De har kanskje den største konteinerparken blant SAR lokasjonene i Norge, hvor en god halvpart er anvendt av byens innbyggere og bedrifter. Her kan du også komme med bilen full av alt du trenger og bli kvitt, og få det forsvarlig håndtert.

 

SAR Florø Admin bygg  Transportfartøyet Amalie ved kai i Florø

Administrasjonsbyggningen til SAR Florø (bilde venstre) og transportfartøyet Amalie (bilde høyre).

 

En allsidig logistikksentral

SAR Florø har eksistert siden 2001, da aktivitetene ble tatt over fra Franzefoss. Det er 24 faste ansatte på plassen, og denne gjengen håndterer  bortimot 44 000 tonn avfall i året fordelt på boreavfall, næringsavfall og farlig avfall. Særskilt for SAR Florø er engasjementet de har for både private husholdninger og bedrifter i byen. De fleste konteinere du ser rundt i byen leies ut og håndteres av SAR. Som nevnt, er SAR Florø nesten å regne som som byens egen miljøstasjon hvor hvem som helst kan komme med bilen på vekta for sikker håndtering av avfall. Alt fra sykler til gamle TV'er kan havne her. Her finner du også ofte transportfartøyet Amalie i operasjon (høyre bilde over), hvor SAR Gruppen bidro med et oppgradert behandlingssystem for ballastvann, som del av en større oppgradering.

 

Lukasz Sobon henter konteiner med treavfall hos privat kunde Lukasz Sobon henter konteiner med treavfall hos privat kunde.

 

Et knutepunkt for logistikk og samarbeid

Boreavfallet som består av slop og kaks ankommer fra aktivitetene i Nordsjøen. Det er brorparten av det som kommer inn, og viderebehandles ved andre lokasjoner. Hos SAR Florø blir de forskjellige fraksjonene tatt imot, splittet eller "forminsket", før de blir splittet og organisert for transport videre. Av offshore avfall blir mye flytende sendt opp til vårt vannbehandlingsanlegg på Mongstad. SAR Averøy, som vi besøkte sist, tar imot sloppen og kaksen. Normann Swensen, ansvarlig på tankanlegget, forteller at de mottar, skiller og organiserer rundt 3000 kubikk/tonn hver måned, med en årlig produksjon på 29 000 kubikk. Det er ikke så mye frost og snø her i Florø, men Swensen sier det er bare å kle seg etter forholdene når høst og vinterstormene setter inn.

 

SAR Florø sin sorteringshall   Normann Swensen behandler prøver av slopvann

SAR Florø sin sorteringshall (bilde venstre) og Normann Swensen behandler prøver av slopvann (bilde høyre).

 

Vant til å se det meste, og på kort varsel..

Offshoreavfall er som nevnt bare en del av aktivitetene her. For eksempel så kan oppdrettsnæringen by på krevende og uventede oppdrag. Avdelingsleder Rune Blom forteller om den gang da 50 tonn fisk plutselig dukket opp på plassen og måtte håndteres på kort varsel. Det var en illeluktende dag på jobb! Eller da en kjempekran fra en rigg opptok det meste av arealet og man måtte virkelig tenke utenfor boksen for å holde kapasiteten for dagen oppe. SAR Florø tar utfordringene som dukker opp på strak arm. Med en dyktig besetning inne og ute, hiver man seg rundt og man har alltid kontroll på hva som er- og skal på vekta. Stor variasjon i oppgaver, samhandling, god servicekultur, sammen med et godt arbeidsmiljø, gjør gjengen her til en stabil og viktig bidragsyter i SAR og til Florø som sted.

 

Toppen av SAR sitt tankanlegg i Florø

Toppen av tankanlegget med utsikt utover Florø by.

 

Stor maskinpark, større aktivitet

Av alle SAR sine avdelinger i Norge, har de trolig den største bil og maskinparken. De skulle gjerne hatt mer, men vet å utnytte hva de har til det ytterste. Bilparken består av supersugerbil, slamsugere, og komprimator-, krok- og containerbiler. I tillegg har de også nært samarbeid med flere lokale transportfirmaer. Det skal ikke stå på kapasiteten når du skal håndtere avfallet fra en hel by på en forsvarlig og bærekraftig måte.

 

Ingen er så brukbar som poteten

Selv om alle har sine spesialiserte roller, er det også i Florø godt samarbeid på tvers av avdelinger og kompetansefelt. Her er det kunden først, alltid, uansett. Dette er felles for alle de interne avdelingene, og trengs det hjelp stiller de som kan opp. Annbjørg Hestdal, leder på kundesenteret og avdeling for farlig avfall, forteller at det har hendt hun må stille opp som slange- eller lukevakt som krevd av en sikkerhetsprosedyre, om noen er syke. Jobben skal alltid bli gjort på en sikker måte.

Den spennende og varierte arbeidsdagen er kanskje grunnen til at det er lite gjennomtrekk ved SAR Florø. De vi snakket med, en gruppe spredt utover alle aktivitetsområdene til lokasjonen, og har vært der fra 9 til 26 år. Det skaper et nært miljø og det fortelles varmt om aktiviteter ute av arbeidsdressen, som turer og kvelder på fritiden og helger. Det er ingen tvil om at nære forhold er blitt bygget her.

 

Bilde av SAR administrasjonen    Annbjørg og Synneva hos SAR Florø

Bilde er av administrasjonen. Fra venstre: Therese Marie Fanøy, Beate Strømmen, Synneva Seljestokken,  Annbjørg Hestdal og Wenche Skavøy Aldeholm. Bildet til høyre: Annbjørg Hestdal og Synneva Seljestokken.  

 

Yrende kulturliv, Sildebord og gjestehavn

Florø er et sted med alt i nærheten, skulle det være båttur, fjelltur, øyhopping, musikkfestivaler eller heisatur og sildebord. Sildebordet er en årlig event, arrangert hvert år siden 1992. I hard konkurranse med Haugesund, er det Norges lengste sildebord. Gjennom Florø by blir det dekket et 350 meter langt spisebord, hvor alle er invitert til å spise seg mette. Kinnaspelet er et annet mange årlig konsert- og kulturarrangement som ble varmt anbefalt og hvor vi alle var invitert. Det er et teater og konsertarrangement holdt på Kinn øy, en 25 minutters fergetur rett vest fra «kaia». Vi får inntrykk av at det bare er toppen av isfjellet. I sommermånedene har du en festival eller to hver eneste helg, på kommunens mange øyer. Dette bringer folk langveisfra, ofte med båt. Stedet får mye skryt for sin gjestehavn, liggende i kjernen av byens uteliv. Det er med andre ord nok og å ta seg til her og man får fort et bilde av Florø som et aktivt sted, med en sprek befolkning.

Det er mye som skjer i Florø også på næringssiden. Det er ikke mye arbeidsledighet her, med sterke bedrifter innenfor fiskeoppdrett, produksjon av fiskefor, verft og båtkonstruksjon, i tillegg til byens mange butikker og serveringssteder. Fjordbase hvor SAR holder til huser også mange sentrale offshoreaktører. Gjengen hos SAR Florø er kjent med de fleste, om det så er faste avtaler, Ad hoc oppdrag og samarbeid, eller Sildebordet. Gjengen i Florø er positive til utviklingen og ønsker all aktivitet velkomment.

 

SAR – grønne avfallsløsninger basert på samhandling

I SAR er vi stolte av det ansvaret vi tar for våre kunder, for lokalmiljøet og våre partnere. Vi håper at vår blogg har gitt litt ekstra innsikt i vår operasjon ved SAR avdeling Florø.

Nye kunder og eksisterende kunder ønskes velkommen til å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål til eller ønsker å benytte deg av våre tjenester. Sammen finner vi de beste løsningene: Greener and Safer!

 

Forrige stop i reisen var SAR Averøy. Neste gang går turen til Mongstad, så registrer deg for vårt nyhetsbrev for å få med deg hele vår «Norgesturné»

 

Sekundærbilde Frank-1

Gro Lende

Written by Gro Lende

Hi there, I am Gro, and I am tender- and marketing coordinator at SAR Gruppen AS. Got any questions or thoughts on our recent news, our products or services? Get in touch!

Latest news

1 min read
20 Years of Sustainability and Leadership: Thank You, Karen!"

After more than 20 years at SAR, we thank our Director of HSEQ & Sustainability, Karen Aanestad, for her...

3 min read
Merry Christmas from all of us at SAR – together, we are stronger

This is the time for reflection, consideration and care.

From all of us in SAR, along the whole of Norway´s west coast,...

2 min read
USS Harry S. Truman in the Oslo Fjord: SAR handled waste from the giant ship

The 333-meter-long behemoth USS Harry S. Truman has been highly visible in the Oslo Fjord.

When USS Harry S. Truman...