6 min read

Turen går til SAR Treatment Risavika

By Gro Lende on 27.feb.2024 08:30:00

Med denne “reise-bloggen” ønsker vi å vise frem SAR sine aktiviteter ved alle lokasjonene som er spredt langs kysten, fra Hammerfest i nord til Stavanger i sør. Vår reise vil også belyse fordelene av det gode samarbeidet mellom avdelingene våre for å på best mulig måte bistå kundene våre med å skape verdi av avfallet sitt. Her er del 7 av denne serien. 

Risavika featured2

 

Risavika er en offshorebase som er en del av Risavika Havn, i Sola kommune. Sola Kommune er kjent for sin nærhet til Stavanger og byens historie og nåtid knyttet til energibransjen. Risavika regnes som en av Norges største forsyningsbaser for offshore installasjoner i Sør-Norge. Landskapet rundt Risavika er preget av det maritime, med øyer, skjær, vestlandsk natur og klimaforhold. I tillegg til SAR , har flere industri- og logistikkselskaper etablert seg i dette området.

I denne artikkelen vil du få et innblikk i de ansattes hverdag ved anlegget og deres betydelige bidrag til både industrien, kunder, samfunn og ikke minst vårt kjerneområde «turning waste to value».

 

SAR Treatments rolle i å gjøre avfall til verdi

SAR Treatment Risavika er et av SAR sine 4 behandlingsanlegg for oljebasert borekaks fra offshore boreoperasjoner. Det er strategisk plassert med nærhet til sjøen og med det enkel tilgang for transport og leveranse av boreavfall fra ulike operatørselskap i Nordsjøen.

Christer Engstrøm, i tett samarbeid med operasjonsleder Kjell Joar Røstad, leder avdelingen. I Risavika har SAR etablert seg som en sentral aktør innen miljøvennlig avfallshåndtering. Årlig behandles så mye som 35 000 tonn verdifull borekaks ved dette anlegget.

Gjennom nøye planlegging, tett samarbeid og strenge sikkerhetsprosedyrer utføres arbeidet på en ansvarlig måte.

 

Crister_engstrøm2FB_IMG_1673031374830

Bilde: Avdelingsleder Christer Engstrøm i kjent positur.

Logistikk koordinator Tom Henning Tollefsen og CSO Christine Lervik Palm er ivrige tilhørere.

 

Kunnskap, erfaring og dedikasjon som drivkraft for suksess

SAR Treatment Risavika opererer med et dedikert team av erfarne operatører, koordinatorer og kvalitetskontrollører, som alle er opptatt av samarbeid og flyt i prosessene for å sikre en jevn drift. Med et mangfold av nasjonaliteter og ferdigheter, skaper dette et dynamisk arbeidsmiljø som fremmer innovasjon og effektivitet.

Avdelingsleder Christer Engstrøm har solid erfaring som tidligere sjøkaptein og plattformsjef, noe som er en stor fordel da han besitter verdifull innsikt og kunnskaper som kommer både våre kunder og alle ved anlegget til gode. Under hans ledelse har vi stor tro på at anlegget fortsatt skal utvikle seg i positiv retning. Operasjonsleder Kjell J. Røstad med, sin bakgrunn både fra oljeindustrien og militæret, har også verdifulle kvaliteter som kommer godt med for å sikre effektive rutiner og fremdrift.

I hjertet av avdelingen står et team av fagfolk som består av 16 operatører, samt vedlikeholdskoordinator, logistikkoordinator og kvalitetskontrollør. I tillegg til disse har vi per i dag 4 flinke lærlinger hos oss som vi er veldig stolte av. Sammen med lærlingene så har vi et aldersspenn på 18-60 år fordelt på 9 forskjellige nasjonaliteter!

Spredning i alder og bakgrunn skaper et mangfoldig arbeidsmiljø med ulike perspektiver, erfaringer og ideer. Dette fremmer også inkludering og bidrar til en rik kultur på arbeidsplassen. For ikke å snakke om fordelen det er med en god blanding av ny innsikt fra de yngre og erfaring og dybdekunnskaper fra de eldre. Vi tar alle utfordringer på strak arm, med mål om å levere en mest mulig bærekraftig og miljøvennlig behandling på vegne av våre kunder og partnere.

 

Minduagas og jone2 20240221_101936

Minduagas Grauslys og Jone Gjersdal klare til å gjennomføre rengjøring av anlegget etter en kort vedlikeholdstans. Rengjøring og vedlikehold er høyt prioritert og er en stor del av hverdagen på Risavika .

 

Tilgjengelighet, hurtighet og kapasitet

Gode planer og prosessflyt er viktig for oss for å gi god service til våre kunder, både knyttet til tidsrammer, omløpshastighet og kapasitet. Vi har en operasjonell drift på 24/7, 365 dager i året her på Risavika Treatment! Det innebærer at vi har ansatte på flere skift, døgnet rundt med spennende utfordringer og ansvar. Vi er en stor familie med en egen livstil. Vi er takknemlige for at vi har et godt team med høy profesjonalitet og yrkesstolthet. Det gjenspeiler seg i våre resultater og utviklingen frem til der vi er nå. Vi tar vare på hverandre, motiverer og utvikler oss i samme retning for å beholde en god kultur og et godt arbeidsmiljø. Hver og en av oss har en viktig funksjon både for våre kunder, for SAR, for hverandre og for miljøet.

 

«Vi følger offshore-standarden. Alle er kvalifiserte til å gjøre den jobben de er satt til å utføre. Kurs og trening følges tett på og dokumenteres i en egen treningsportal. Vi har god helsepolitikk og tett dialog mellom ansatte for å skape gode og trygge helsemessige rammer» - Kjell Joar Røstad, operasjonsleder

 

På dagtid pågår hektisk og innholdsrik aktivitet også i administrasjonen mens produksjonen er like hektisk hele døgnet, 7 dager i uken. Det er mye logistikk som må håndteres og i 2023 mottok vi så mye som 4540 last bærere med borekaks, som ble behandlet og returnert til kunde!

 

Luana_20240221_102242

Bilde: Lærling Luana Ybero studerer prosessen fra kontrollrommet

 
Borekaks er en knust steinmasse fra sedimentene som under boring etter petroleum, transporteres med boreslammet fra borehullet. Den har som oftest en uforutsigbar blanding med mange bestanddeler som bl.a. jord, leire, stein, humus, råolje, sjøvann, basisolje og slamtilsetninger.

 

Teknologi og samarbeid skaper verdi

Vi bruker en separasjonsteknologi som er utviklet for å fraksjonere de ulike komponentene i borekakset der oljebasert slam er brukt i boreoperasjonen. Vi har 2 prosess-anlegg, såkalte TCC`er (Thermomechanical Cuttings Cleaner).

TCC Risavika prosesserer denne borkaksen gjennom to maskiner for å knuse massen i såkalte «møller» hvor det genereres høy temperatur som videre kondenserer og ekstrakterer all væske og separere disse. Vi utvinner da fraksjoner som tørrstoff (dry solids), prosess-vann og baseolje. Oljen vi utvinner er av en så bra kvalitet at SAR har utviklet dette som det godkjente produktet CapOil som vi igjen selger videre til gjenbruk.

Tørrstoff som blir igjen som sluttprodukt sendes videre til landfylling. Det jobbes kontinuerlig med å finne gode og bærekraftige løsninger for dette produktet også. Vannet fra behandlingsprosessen pumpes til båt og fraktes til behandling i vårt vannbehandlingsanlegg på Mongstad. Den utvinnede oljen sendes med spesialskip til kjøper for å bli brukt igjen. Dette må kunne sies å være gjenvinning i praksis!! Det er altså en avansert teknologi som benyttes og målet er å ta vare på de verdifulle komponentene som olje og tørrstoff er.

Et godt og tett samarbeid med de andre SAR-avdelingene er også nødvendig for å skape gode resultater når vi skal omgjøre avfall til verdi på en effektiv, innovativ og bærekraftig måte.

 

InspoeksjonFB_IMG_1673031355629

Bilde: Avdelingsleder Christer Engstrøm og operasjonsleder Kjell Joar Røstad i tett dialog med vår CEO Tor Olav Schibevaag

 

Gjennom kontinuerlig innovasjon, dedikasjon til miljøvern og et sterkt fokus på samarbeid, fortsetter SAR Treatment Risavika å være en pioner innen miljøvennlig avfallshåndtering. Med et dyktig team og et klart mål om å jobbe mot en grønnere og sikrere fremtid, er SAR Treatment Risavika godt rustet til å møte fremtidens utfordringer.

 

Forrige stop i reisen var SAR Mongstad. Neste og siste stop på turen er Tananger, så registrer deg for vårt nyhetsbrev og bli kjent med SAR gjennom hele vår «Norgesturné».

 

Sekundærbilde Frank-1

Gro Lende

Written by Gro Lende

Hi there, I am Gro, and I am tender- and marketing coordinator at SAR Gruppen AS. Got any questions or thoughts on our recent news, our products or services? Get in touch!

Latest news

3 min read
Merry Christmas from all of us at SAR – together, we are stronger

This is the time for reflection, consideration and care.

From all of us in SAR, along the whole of Norway´s west coast,...

2 min read
USS Harry S. Truman in the Oslo Fjord: SAR handled waste from the giant ship

The 333-meter-long behemoth USS Harry S. Truman has been highly visible in the Oslo Fjord.

When USS Harry S. Truman...

2 min read
SAR at the Hazardous Waste Conference: Driving Innovation Together
The most important autumn meeting place for hazardous waste is back as always! SAR is participating with full...