Med denne “reise-bloggen” ønsker vi å vise frem SAR sine aktiviteter ved alle lokasjonene som er spredt langs kysten, fra Hammerfest i nord til Stavanger i sør. Vår reise vil også belyse fordelene av det gode samarbeidet mellom avdelingene våre for å på best mulig måte bistå kundene våre med å skape verdi av avfallet sitt. Her er del 6 av denne serien.
Mongstad er et tidligere landlig område som nå er utbygd til et industriområde i kommunene Alver og Austrheim i Nordhordland. Mongstad er mest kjent for oljeraffineriet og er en av de største olje- og produkthavnene i Europa med rundt 1500 skipsanløp årlig. Mongstad har også Norges største forsyningsbase når det gjelder tonn over kai. SAR Mongstad ligger på øvre del av forsyningsbasen, strategisk plassert for mottak av avfall fra rigg og landbasert industri. SAR Mongstad består av to deler; en avdeling for mottak og mellomlagring av farlig avfall (SAR Mongstad Service) og SAR Mongstad Treatment som er det største vannrenseanlegget for behandling av farlig avfall i Norge.
Nordhordland - læringsområde for bærekraftig utvikling
Nordhordland bærer stolt tittelen som UNESCO Biosfæreområde. Et biosfæreområde er et læringsområde for bærekraftig utvikling. Målet er å oppnå en bedre balanse mellom å ta vare på natur og kultur, styrke næringslivet og å sikre en god samfunnsutvikling.
Det foreligger konsesjon for fjernvarmeanlegg for Mongstad Forsyningsbase/industriområde og planen for igangsettelse er i 2033.
Historie og fremtid
SAR sitt prosessanlegget, ble først bygget i 2011 av DVS Norge AS som drev med avfallshåndtering. I 2012 overtok Halliburton driften av anlegget, før SAR kjøpte anlegget og overtok driften i 2015.
Da SAR avdeling Bergen ble flyttet til Mongstad våren 2016 så markerte dette begynnelsen på en rivende utvikling frem til slik anlegget fremstår i dag. På dette tidspunktet var det ca. 20 ansatte og i løpet av disse få årene er avdelingen vokst fra 20 til 46 dedikerte medarbeidere ved utgangen av 2023. De må sies at de ansatte ikke bare er medarbeidere; de er også «medarkitekter» og bidragsytere til selskapets utvikling. Lidenskapen, engasjementet og evne til å omfavne utfordringer har vært avgjørende og lover godt for reisen videre.
Bilde fra felleslunsj: SAR Mongstad har en aktiv veldferdskomite som bidrar ekstra for å skape et godt fellesskap på lokasjonen.
Turning waste to value
I SAR støtter vi FNs 17 bærekraftsmål med ekstra oppmerksomhet mot 6 kjerneområder: God helse, god utdanning, anstendig arbeid og økonomisk vekst, innovasjon og infrastruktur, ansvarlig forbruk og produksjon , og sist, men ikke minst; samarbeid for å nå målene. Erfaring og kunnskaper viser at det handler om å forene krefter for å skape resultater.
På Mongstad jobbes det kontinuerlig med ulike prosjekter for å øke ressursutnyttelsen og redusere miljøbelastningen i driften. Som et eksempel kan det nevnes prosjektering av nytt utstyr som vil gi en betydelig reduksjon i energi-forbruk, men som også vil åpne døren for en mulig økning i produksjonskapasiteten for Treatment-anlegget.
I arbeidet med å skape en bærekraftig fremtid oppfordres både partnere, lokalsamfunn og interessenter til å bli med på reisen mot et Nordhordland som ikke bare oppfyller dagens behov, men også sikrer en blomstrende arv for fremtidige generasjoner. «Turning waste to value» er altså ikke bare et mantra; det er en forpliktelse, en visjon og et løfte som alle i SAR har eierskap til.
For å styrke og opprettholde et godt samarbeid i regionen er SAR Mongstad stolt medlem av Nordhordland Næringslag. Sammen med 350 andre medlemsbedrifter er dette en god møteplass for kunnskap, nettverksbygging, og markedsføring.
Vi beveger oss alle mot en fremtid der økonomisk vekst og miljøhensyn går hånd i hånd.
Mottak og behandling av avfall
Største delen av avfallet som mottas hos SAR Mongstad kommer fra oljeindustrien/offshore, i tillegg kommer det en del avfall fra landbasert industri.
Avfallsmengder
Fra 1. januar 2023 til dags datoer det ved avdelingen mottatt 41 000 tonn med farlig avfall.
I samme perioden ble det mottatt 101 379 tonn prosess-/vaskevann fra båt:
Unikt arbeidsmiljø – allsidig kompetanse
SAR Mongstad Service
Ved service avdelingen driver SAR som tidligere nevnt med mottak, sortering og videresending av farlig avfall. Her mottas, sorteres og videresendes mange forskjellige typer avfall; malingsavfall, oljeholdig avfall og kjemikalierester for å nevne noen. Avfallet mottas fra rigger offshore, landanlegg, båter og andre lokale kunder hovedsakelig tilknyttet oljeindustrien. Avfallet blir håndtert i henhold til SAR sine prosesser, instrukser og prosedyrer som er forankret i SAR sitt ledelsessystem.
Ved SAR Mongstad Service er det en sammensveiset gjeng på 27 ansatte, spredt over ulike nøkkelområder som kundeservice, lager, vaskehall, tankanlegg og yard. De representerer et mangfold av kvinner og menn i alderen 18 til 64 år. Det skaper en pulserende miks av lang erfaring og ungdommelig entusiasme. Karina Borgen Solen leder avdelingen og har vært med siden SAR Mongstad først så dagens lys i 2016.
"Arbeidet på Mongstad Service er svært variert, og hver dag er en ny begynnelse som holder oss på tå hev og tilfører ny læring. Avdelingen samarbeider tett med Treatment avdelingen vår her og med de andre SAR avdelingene langs kysten av vårt langstrakte land." - Karina Borgen Solen, Avdelingsleder.
Kundesenteret ligger i hjertet av SAR Mongstad og er selve drivhjulet til avdelingen. Her jobber 11 dedikerte ansatte. Jobben deres er fordelt på ordremottak fra kunder, logistikk, nedstrøm, fakturering og behandling av inngående faktura. Her bistår de også kunder med kunnskap og rådgivning. Det er en trivelig og serviceinnstilt gjeng som er opptatt av å etterleve SAR`s visjon og verdier.
Bilde venstre, kundesenter: Siv Tove Meling, Siv Heidi Hodneland, Lelian Dam Rimarachin og Susanne Kvamme.
Bilde høyre: Karina Borgen Solen, Avdelingsleder service.
SAR Mongstad Treatment
Vannbehandlingsanlegget har et tett samarbeid med de andre SAR-lokasjonene. Stor del av vannet som kommer inn til kai på SAR Mongstad for behandling er vann fra SAR`s egne avdelinger og behandlingsanlegg. Anlegget har tillatelse til å behandle 240 000 m3 vann og har en mottaks- og lagringskapasitet på 20 000 m3. Vannet går først gjennom en kjemisk forbehandling i en DAF prosess, før slammet blir avvannet i en sentrifuge. Kjemisk renset vann går så gjennom en biologisk prosess som fjerner oppløste organiske forbindelser samt nitrogen og fosfor fra avløpsvannet. Det biologisk behandlede vannet blir filtrert gjennom et filtersystem før det blir sluppet ut til sjø.
Det er totalt 19 ansatte på SAR Mongstad Treatment. Zlatko Hadzalic er avdelingsleder for vannbehandlingsanlegget, og med sine allsidige kunnskaper har han vært en viktig ressurs for SAR i snart 10 år! Før han begynte hos SAR Mongstad ledet han SAR operasjoner i Kuwait.
De fleste operatørene har bakgrunn fra kjemi- prosess faget, men det er også ansatte med teknisk og mekanisk bakgrunn. I tillegg kommer lederteamet som er knyttet til det administrative arbeidet.
Prosessvann: Forurenset vann og vandige løsninger fra ulike prosesser. DAF: DAF® (Dissolved air flotation) Kjemisk flotasjon, som er oppløst ved luftflotasjon, tilsettes for å fjerne olje, tungmetaller og suspenderte faste stoffer. |
Analyser og teknologi
Laboratoriet er vår nøkkel til å opprettholde en kvalitet som står i samsvar med de strenge kravene satt i våre prosesser og prosedyrer. Ved avdelingen utføres en rekke interne analyser for å optimalisere driften i behandlingsanlegget. For å ivareta kvaliteten på den kjemiske rensegraden i anlegget, tas det blant annet JAR tester. Resultatet av disse testene er SAR`s kompass for å finjustere kjemikalieforbruk i DAF, en viktig og sentral praksis for å bringe oss nærmere bærekraftsmålet; Ansvarlig forbruk og produksjon. Mongstad har egen utslippstillatelse og laboratoriet utfører nødvendige tester for å kvalitetssikre vannet som blir sluppet til sjø. I tillegg sendes det inn prøver til akkreditert laboratorium, for å dokumentere at vi er i tråd med tillatelsen.
På SAR Mongstad er laboratoriet mer enn et rom hvor tester utføres; det er en arena for nyskapning, forpliktelse og vår stadige jakt på forbedring.
Det er i laboratoriet at kvalitet møter bærekraft, og hver test er en triumf for vårt engasjement for en grønnere fremtid.
Bilde fra laboratoriet: Sondre Isaksen, produksjonsplanlegger Treatment og Alise Tvilde Evensen, Kvalitetskoordinator Service.
Natur og omgivelser i Mongstad området
I Alver kommune er det 29 932 innbyggere. Alver har et vidt spekter av naturtyper, fra høgfjell til skjærgård med mer enn 800 øyer.
Det er en flott kommune å både arbeide i og å dyrke fritidsinteresser. Et fritidstilbud er Stolpejakten som årlig blir arrangert av Knarvikmila, der Alver kommune er en av flere støttespillere. Stolpejakten er et lavterskeltilbud for alle som ønsker å komme seg ut på tur, og du kan jakte på stolper i mange av de vakre turområdene i Alver kommune.
Bilde venstre: Fra stolpejakt på Kolåsfjellet, med utsikt til forsyningsbasen. Til høyre: Vardetangen, Norges vestligste fastlandspunkt
SAR – først og fremst din samarbeidspartner på avfallstjenester
I SAR er vi stolte av det ansvaret vi tar for våre kunder, for lokalmiljøet og våre partnere. Vi håper at vår blogg har gitt litt ekstra innsikt i vår operasjon ved SAR avdeling på Mongstad.
Eksisterende og nye kunder ønskes velkommen til å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål til eller ønsker å benytte deg av våre tjenester. Sammen finner vi de beste løsningene: Greener and Safer!
Neste gang går turen til Risavika, så registrer deg for vårt nyhetsbrev får å få med deg hele vår «Norgesturné».