8 min read

Turen går til Kristiansund

By Gro Lende on 29.jun.2023 10:59:40

Vi ønsker å bruke denne artikkelserien til å presentere SARs avdelinger langs kysten, fra Hammerfest i nord til Stavanger i sør. Gjennom vår serie vil vi fortelle hva som kjennetegner de ulike avdelingene, og hvordan det gode samarbeidet mellom våre avdelinger hjelper kundene våre med å skape verdi av sitt avfall.  Her kommer artikkel nr 3 i denne serien! Nå har vi reist over halve landets lengde, helt sør til Kristiansund.

Kristiansund featured

 

I Kristiansund ligger SAR ca. 10 minutters kjøretur fra sentrum, på øya Nordlandet. Kristiansund er en by som strekker seg over 3 øyer, omtrent midt imellom Ålesund og Trondheim. Den har lang historie med både havnæring, offshore industri, klippfisk og opera. Kristiansund har lenge vært en sentral by med mange aktører og leverandører til offshore næringen. Derfor har det lenge vært et fokus på gjenvinning og bærekraftig håndtering av avfall, med SAR som hovedaktør siden 2002. Her mottar de årlig over 33,000 tusen tonn, fordelt over forskjellige fraksjoner. 

 

En arbeidsplass som strekker seg både nord og sør

SAR Kristiansund har vært etablert siden 2002, da SAR tok over området og driften fra Franzefoss gjenvinning. Her jobber de med mottak, sortering og videresending av borekaks og slop fra oljenæringen, samt næringsavfall og farlig avfall fra offshore, lokale bedrifter, byggeprosjekter og industri. Med 19 fast ansatte pluss prosjektbasert hjelp på plassen, er det viktig med et godt samarbeid. Som mange andre SAR-anlegg, er det en relativt liten gjeng som er godt koblet. Avdelingen ledes av Rune Brattset som kan vitne om et motivert team som gjør en god jobb og kommer godt overens.

SAR kristiansund kakediagram nor2

SAR har en generell holdning om å la ansatte få ha varierte oppgaver og la dem utvikle seg innenfor sitt interessefelt. Dette har vist seg å ha en god innvirkning på arbeidsmiljøet.

 

Kenneth Romfo Nordbø, Operatør på Farlig avfall, oppsummerer det slik:

"Det mest interessante med jobben er at den byr på så mange forskjellige arbeidsoppgaver. Nesten ingen dag er lik så jeg kjeder meg sjeldent. Jeg lærer stort sett noe nytt hver dag og det synes jeg er motiverende."

 

Man spiller sjelden bare én rolle på jobb. Når supply-båter plutselig kommer fullastet inn etter lengre tid med uvær i Norskehavet, er det bare å hive seg rundt og alle må kunne flyten. Administrasjonen i Kristiansund tar seg også av kundebehandling, i tilegg til fakturering for egen avdeling og som hjelp for andre avdelinger som Tananger, Mongstad og Sandnessjøen.

 

Borekaks: er avfall som består av berggrunn som er utboret fra borebrønner og der massen er forurenset av borevæsker som brukes i boreoperasjoner. SAR utvinner olje av kaksen som kan gjenbrukes.

Slop: er en blanding av rester av borevæske, kjemikalier, spylevann og annen væske som oppstår under boringen.

TCC: TCC (Thermomechanical Cuttings Cleaner er en av de mest anvendte termiske desorpsjonsteknikkene som brukes til å behandle borekaks.

 

Voksende tjenestespekter - maksimal ressursutnyttelse

Dagen starter med en grov plan over aktiviteter som skal utføres og de planlagte aktivitetene utgjør om lag 70% av arbeidsdagen. Planen er basert på faste avtaler og resterende del av dagen er satt av til ad-hoc bestillinger som er kommet inn over natta. Mye av avfallsmengdene kommer fra offshoreindustrien, og størrelsen på leveransene påvirkes i stor grad av værforholdene. Det betyr at man må være godt forberedt for hektisk aktivitet når godværet melder seg.

Mye har skjedd ved avdelingen det siste halve året. I januar 2023 tok SAR over aktiviteten til det lokale selskapet Vakumentrepenøren. Med det fulgte mer utstyr, større fasiliteter og nye medarbeidere. Dette har gitt ikke bare Kristiansund, men hele SAR, økte ressurser og bredere kompetanse. Med det står vi enda bedre rustet til å ivareta etterspurte tjenester i markedet; alltid med mål om å håndtere avfall etter beste miljøvennlige praksis.

«Ekspansjonen» var viktig for SAR sin strategi og visjon om å besitte riktig kompetanse, utstyr og teknologi for å videreutvikle selskapet. Gjennom maksimal ressursutnyttelse, som resirkulering, gjenbruk og gjenvinning, blir avfallshåndteringen bærekraftig. Det er viktig for både kundene våre og for SAR!

 

Spennende, Komplekse og krevende oppgaver

Lokasjonen mottar kontinuerlig mengder av slop og kaks fra offshore industrien. I tillegg til den vanlige brøken av næringsavfall fra lokale bedrifter og container utleie, håndteres avfall fra omliggende industri, bygg- og andre entreprenør-prosjekter. God og tett relasjon til kundene er viktig, og med det følger jevnlig opplæring knyttet til håndtering, rapportering og bestilling (avrop) av tjenester.

 

vannprøver2-IMG_8122_web  som_smurt2_IMG-0687_web3

Bilde venstre: Daniel Meek, sjåfør og operatør, tar vannprøver på slopvann som er mottatt. En viktig rutine for sortering og for å bestemme videre behandling.

Bilde høyre: Som smurt.. Tinus Ingebrigtsen Pettersen utfører her vedlikehold av SAR sin maskinpark.

 

SAR Kristiansund er også med på et pilotprosjekt med et bestillingssystem utviklet for en større kunde. Å håndtere flere tusen tonn  avfall fra offshore industrien er langt mer komplekst enn ved bestilling av containere eller innhenting av annet ordinært avfall. Det er viktig med tidlig planlegging av behandlingskapasitet og logistikk for å sikre bærekraftige løsninger i alle ledd. Det er spennende å være med på å teste ut nye innovative løsninger på dette feltet.

 

FARLIGAVFALL_sag_20230615_110639_web-1

Kenneth Romfo Nordbø, Operatør på farlig avfall, i arbeid.

 

Avfall fra metanolproduksjon sendes også til SAR Kristiansund. Slik type industri byr på noen litt mer komplekse og krevende oppgaver som er spennende å bryne seg på. Noen typer farlig avfall som produseres på slike anlegg fraktes ikke per båt pga. miljø og sikkerhetshensyn. Da må man være fleksible og finne gode løsninger for alternativ transport til andre anlegg.

 

tønnevis_erfaring3_IMG-0689_webTønnevis med erfaring.

Fra venstre, Tinus Ingebrigtsen Pettersen og Kenneth Romfo Nordbø stående med fat som går til kunder for emballering av avfall.

 

Været er ikke som i Hammerfest, men...

Selv om vi kommer stadig lengre sør i vår reise, er vi fortsatt langs Norges vestkyst, og været kan så klart være en utfordring. Det er kanskje litt roligere enn hva vi har sett i Hammerfest og Sandnesjøen, men det krever fortsatt god fleksibilitet og nøye planlegging.

Fra aktiviteten i Norskehavet kommer supply-båter seg ikke ut fra kai om været er for heftig. Da er det tidvis mer rolig for de ansatte, men når været legger seg har det som regel bygget seg opp en hel del mer avfall som ankommer lokasjonen samtidig. Det blir alltid tatt høyde for slike bølger, men krever innsats og logistikk. SAR Averøy, som vi skal besøke neste gang, er ikke langt unna. Her driver de  med behandling for SAR sine avdelinger og sikrer behandlingskapasitet.

rune og annelise2_IMG-0683_web

Junisola skinner på avdelingsleder Rune Brattset og kundesenterleder Anne Lise Varan.

 

Kristiansund: Opera, offshore, klippfisk

Kristiansund er en relativt liten og koselig by, med ca. 25 000 innbyggere. Den er spredt over 3 øyer, og er bla. kjent som «klippfiskbyen». Historisk har Kristiansund vært Norges største produsent og eksportør av klippfisk, som man kjenner fra den spanske matretten Bacalao. Det blir hvert år arrangert en klippfiskfestival, med konkurranse om hvem som kan lage den beste bacalaoen.

 

byenIMG-0709_web

 

Levende by i takt med det grønne skiftet

Byen har også en sterk forankring i musikkultur. Hovedsakelig Opera, klassisk musikk og et symfoniorkester i verdensklasse. Ja, Kristiansund er både klippfisk- og operabyen, med flere årlige musikkfestivaler i området.

Det blir fortalt at hele byen har et eget sterkt samhold, og fra flere hold hører vi at hvis du går ut for å spise alene og det er liv på bordet ved siden av så skal du ikke se bort i fra å bli invitert over.

Det er også et spennende allsidig næringsliv i området, hvor regionen bygget seg kraftig opp i forhold til oljeraffinering/kjemisk og farmasøytisk industri. Offshore næringen er sentral og Kristiansund er en viktig drifts- og leverandørbase for virksomheten som pågår utenfor Midt-Norge. Dette skaper både avfall og store verdier som skal håndteres på bærekraftig vis.

Avdelingsleder Rune, som er innflyttet fra Trondheim, forteller om hvordan han har opplevd at byens kollektive bevissthet rundt det grønne skiftet er sterkt.

 

Verdien i å videreføre kunnskap

Det er ikke bare kunder som tilbys opplæring. SAR Kristiansund har åpen invitasjon til andre institusjoner, skoler og selskaper som vil lære mer om hvordan avfall omdannes til verdifulle ressurser.

"Vi er alltid åpne for at folk kan komme til oss for å se hva vi holder på med her.  Det kan være skoler, bedrifter eller grupper som rett og slett er interessert i bærekraftig avfallshåndtering". – Rune Brattsett, avdelingsleder.

 

byen_campus_IMG-0710_web

Campus Kristiansund under bygging (til høyre), sentralt i Kristiansund.

 

SAR støtter studenter i Kristiansund

I dag satses det på et stort høgskolesenter som er under bygging midt i byen, nemlig Campus Kristiansund. Her har de en studielinje som direkte kobles til SAR virksomhet, nemlig «Bærekraftig logistikk og sirkulær økonomi». Det alltid hyggelig å kunne motta studenter på lokasjonen som får oppleve hvordan dette arbeidet utføres praksis. I tillegg skaper det gode sjanser for fremtidig rekrutteringer av ekspertise til vårt fagfelt.

 

SAR – grønne avfallsløsninger basert på samhandling

I SAR er vi stolte av det ansvaret vi tar for våre kunder, for lokalmiljøet og våre partnere. Vi håper at vår blogg har gitt litt ekstra innsikt i vår operasjon ved SAR avdeling Kristiansund.

Nye kunder og eksisterende kunder ønskes velkommen til å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål til eller ønsker å benytte deg av våre tjenester. Sammen finner vi de beste løsningene: Greener and Safer!

 

Forrige stop i reisen var Sandnessjøen. Neste gang går turen til Averøy, så registrer deg for vårt nyhetsbrev for å få med deg hele vår «Norgesturné».

Sekundærbilde Frank-1

Gro Lende

Written by Gro Lende

Hi there, I am Gro, and I am tender- and marketing coordinator at SAR Gruppen AS. Got any questions or thoughts on our recent news, our products or services? Get in touch!

Latest news

3 min read
Merry Christmas from all of us at SAR – together, we are stronger

This is the time for reflection, consideration and care.

From all of us in SAR, along the whole of Norway´s west coast,...

2 min read
USS Harry S. Truman in the Oslo Fjord: SAR handled waste from the giant ship

The 333-meter-long behemoth USS Harry S. Truman has been highly visible in the Oslo Fjord.

When USS Harry S. Truman...

2 min read
SAR at the Hazardous Waste Conference: Driving Innovation Together
The most important autumn meeting place for hazardous waste is back as always! SAR is participating with full...