8 min read

Turen går til Averøy

By Gro Lende on 12.sep.2023 11:50:00

Vi ønsker å bruke denne artikkelserien til å presentere SARs avdelinger langs kysten, fra Hammerfest i nord til Stavanger i sør. Gjennom vår serie vil vi presentere hva som kjennetegner de ulike avdelingene, og hvordan det godt samarbeid hjelper kundene våre med å skape verdi av sitt avfall. Her kommer artikkel nr. 4 i denne serien.  

Featured averøy_web4

Et lite sted «Midt imellom»

Averøy er en kommune på Nordmøre, i Møre og Romsdal. Den består av flere store og mindre øyer, ut mot Norskehavet, omgitt av fjordarmer. I øst finner vi Kristiansund, som vi besøkte sist, og en drøy times kjøretur sør-vest finner vi Molde.

SAR anlegget ligger på Averøya, kommunens hovedøy som utgjør det meste av kommunens areal. Den er omkranset av flere større og mindre øyer, lokalt kalt «øyene». Det er et lite sted «midt imellom», med underkant av 6000 innbyggere.

Det er ikke overraskende at fiskeri og jordbruk tradisjonelt har vært de viktigste næringene på Averøy, med stor betydning for bosettingen. Samtidig som mye av industrien fortsatt er knyttet til fiske, har Averøy nå et næringsliv med flere prosessbaserte industribedrifter, deriblant SAR Averøy Treatment, samt marine- og maritime næringer, service, reiseliv og kulturbaserte bedrifter.

Med 27 engasjert ansatte og to lærlinger, har de i dag en samlet produksjon på nærmere 100 000 tonn slop og kaks i året.

 

Borekaks: Også omtalt som Kaks. Avfall som består av berggrunn som er utboret fra borebrønner og der massen er forurenset av borevæsker som brukes i boreoperasjoner. SAR utvinner olje av kaksen som kan gjenbrukes.

Slop: En blanding av rester av borevæske, kjemikalier, spylevann, olje og mer, som oppstår under boringen.

TCC: Thermomechanical Cuttings Cleaner er en av de mest anvendte termiske desorpsjonsteknikkene som brukes til å behandle borekaks.

WOSS (Water Oil Solid Separation): er en prosess som separerer mudslop til vann, olje og faste stoffer ved hjelp av dekantering og separasjonsteknologi (Dekantere og Separatorer).

Kat. 2: Kategori 2 av brannfarlig veske. Væske med flammepunkt < 23 o C og startkokepunkt > 35 o C.

 

Innovativ lokasjon

I dag er SAR Averøy et av de større anleggene i Norge som har tillatelse til å håndtere og lagre brannfarlig væske (Kat. 2) fra borevirksomhet. Slop-vannet blir så gjort klart for transport til andre behandlingsanlegg i Norge og Europa.

 

kaks_web

 

Det er en «god miks» både i alder og yrkesbakgrunn, og vi finner igjen det gode miljøet vi begynner å kjenne hos SAR. Ansatte jobber ofte på tvers av avdelinger. Det skaper en variert arbeidsdag og et gjennomført samspill over hele lokasjonen. Det er ikke uvanlig at ansatte blir hos SAR i mange år. Gjerne 10 eller mer, men ofte i forskjellige roller. Fokus er alltid på å videreføre den viktige kunnskapen som trengs for å holde både logistikk og maskineri i effektiv drift.

Denne SAR-lokasjonen har lang historie og vært en pionér og plattform for utvikling av de løsningene som kan bli tatt for gitt i dag. I mai gratulerte vi Frank med 20 år i SAR, som i stor grad startet sin karriere hos SAR med å bidra til etableringen av kaksbehandlingsanlegget på Averøy. Sammen med Hans Magne Hestvik, nå VP Treatment Operations ved SAR Averøy, var de med å starte det arbeidet for sikkert avfallshåndtering som SAR opprettholder.

 

SAR Averøy – En pionér lokasjon

Avdelingen startet med ett mobilt termisk boreavfallsanlegg utendørs, kalt Porcupine.  Det var faktisk et Norges første boreavfallsanlegg i sin tid. Da SAR Deconterra ble fusjonert med SAR AS i 2007, ble det anskaffet et innendørs slopbehandlingsanlegg, hvor det ble bygget ut ytterligere kapasitet, med lagringsbinger og tankanlegg. Dette anlegget ble videreutviklet for å behandle slop på en bedre og mer effektiv måte, som i dag er SAR sin WOSS prosess (Water Oil Solid Separation).  

 

Vannprove_web

 

 

TCC behandling av kaks ble med et mobilt anlegg etablert i 2010. Så i 2013 gikk SAR for innkjøp av en stasjonær TCC unit og fikk bygd prosesshall til denne. Samtidig ble det mobile anlegget flyttet opp til Sandnessjøen, som vi har besøkt tidligere i serien. Det ble også satt opp nytt administrasjonsbygg og tankanlegg utrustet for lagring av Kategori 2 brannfarlig væske. Som du kanskje kan huske fra tidligere i serien, var 2013 et veldig viktig år for SAR. 

 

Spesialisert prosessbedrift

Siden SAR Averøy ble etablert har det blitt gjort mindre og større tester for å optimalisere både WOSS og TCC prosessen til det de er i dag. SAR Averøy har spesialisert seg på behandling og lagring av boreavfall. 

Dette er et moderne anlegg hvor du finner mye spennende teknologi fra bransjen. Prosessering av slop vann er ingen enkel prosess, hvor man bare trykker på en knapp og «lar maskinen gjøre sitt». Parametere som sammensetning, temperatur og trykk må kontinuerlig justeres i gjennom hele prosessen og ved hver leveranse.

Noen kan bli overrasket over hvor mye analyse og vitenskap som går inn i bærekraftig behandling av avfall.

 

Tank_vask2_web

William Walter, lærling hos SAR Averøy, utfører ukentlig preventivt vedlikehold av dekanter, en del av WOSS prosessen for slop.

 

Viderefører kunnskap

SAR Averøy har stort fokus på inntak av lærlinger. I forsvarlig avfallshåndtering på industrielt nivå er det mye man ikke kan lære på skolebenken, spesielt da metoder og fremgangsmåter er under konstant utvikling. Mange av de ansatte har bakgrunn i kjemi og prosess, som er nyttig for det teoretiske, men det krever praksis, og ofte å få hanskene og arbeidsdressen litt møkkete, for å erfare de forskjellige prosessene og hvordan de henger sammen. Lasse Strupstad Høvik har vært hos SAR i mer enn 10 år, både i operative og administrative roller. Han sier man aldri blir helt utlært, da ny kunnskap er sentralt i både behandling og regulering.

"Det er viktig å forstå hva som ligger bak det omfattende regelverket vi har for å beskytte naturen og omgivelsene." - Lasse Strupstad Høvik, Driftsleder TCC.

Op ved konsoll-web

Fra kontrollrommets skjermer følger operatør Gina Bogen nøye med og gjør de nødvendige justeringene etter behov.

 

Sikrer kapasitet

På Averøy går produksjonen døgnet rundt, ved skiftrotasjon. I motsetning til de fleste andre SAR-lokasjoner, som ofte tar i mot avfall fra lokale bedrifter utenfor offshore industrien, er SAR Averøy en intern prosessbedrift. De håndterer mest avfall fra andre SAR lokasjoner.  Isak Skarvøy, operatør og tankansvarlig, har gjevnlig kontakt med andre SAR lokasjoner om kjemiske analyser og mottak av avfall. De spiller en utrolig viktig rolle for hele SAR Gruppens kapasitet.

En viktig faktor her er god kommunikasjon, og godt samarbeid med kunder. Med de kapasitetsutfordringene vi har i markedet, blir "forecasting" fra kunder mer og mer viktig. For å sørge for god flyt og solide behandlingsprosesser er det vitalt å ha en god prosess og plan gjennom hele produksjonskjeden. 

 

Lang historie

Før Atlanterhavsveien  ble etablert i 19089 var ferje eneste måten å nå Averøy kommune. Atlanterhavsveien var lenge den eneste fastlandsforbindelsen mot sør, til Eide. Veien er bygd over flere øyer og bruer og er kåret til århundrets byggverk i Norge og er en Nasjonal Turistveg. Senere i 2009 ble Atlanterhavstunnelen bygget.

 

Averøy_bro_storm_web

 

Fiskeri og jordbruk har vært de viktigste næringene på Averøy, med stor betydning for bosettingen. Innen akvakultur har det særlig vært en hovedtyngde av kystfiske. Flere steder i kommunen var viktige fiskevær i mange hundre år og utover 1900-tallet rommet Averøya flere viktige fiskebåtrederi og fiskeforedlingsbedrifter. På 1800-tallet var det også kobberutvinning i flere gruver på øya. I dag finner du et næringsliv med flere prosessbaserte industribedrifter, marine- og maritime næringer, service, reiseliv og kulturbaserte bedrifter.

 

Et lite miniatyr Norge

Du finner de fleste naturomgivelser på disse øyene, og Gina Bogen, operatør på TCC, kaller det «et lite miniatyr Norge». Her har du fjorder, fjell, hav, skog, innsjøer og jorder. Alt av det beste Norge har å by på av natur og varierende vær knyttet til årstider.  

 

Averøy_strand_sol_web

 

SAR – grønne avfallsløsninger basert på samhandling

I SAR er vi stolte av det ansvaret vi tar for våre kunder, for lokalmiljøet og våre partnere. Vi håper at vår blogg har gitt litt ekstra innsikt i vår operasjon ved SAR avdeling Averøy.

Nye kunder og eksisterende kunder ønskes velkommen til å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål til eller ønsker å benytte deg av våre tjenester. Sammen finner vi de beste løsningene: Greener and Safer!

 

Forrige stop i reisen var Kristiansund. Neste gang går turen til Florø, så registrer deg for vårt nyhetsbrev for å få med deg hele vår «Norgesturné»

Sekundærbilde Frank-1

Gro Lende

Written by Gro Lende

Hi there, I am Gro, and I am tender- and marketing coordinator at SAR Gruppen AS. Got any questions or thoughts on our recent news, our products or services? Get in touch!

Latest news

1 min read
20 Years of Sustainability and Leadership: Thank You, Karen!"

After more than 20 years at SAR, we thank our Director of HSEQ & Sustainability, Karen Aanestad, for her...

3 min read
Merry Christmas from all of us at SAR – together, we are stronger

This is the time for reflection, consideration and care.

From all of us in SAR, along the whole of Norway´s west coast,...

2 min read
USS Harry S. Truman in the Oslo Fjord: SAR handled waste from the giant ship

The 333-meter-long behemoth USS Harry S. Truman has been highly visible in the Oslo Fjord.

When USS Harry S. Truman...